Hoppa till huvudinnehåll

Ångkokta degknyten (dumplings)

Ånkokning
Att ångkoka är gott och hälsosamt. Ånkokning Bild: Yle/Strömsö strömsö mat

Ångkokta, fyllda degknyten hör till det asiatiska köket, men fungerar lika bra med inhemska, färska grönsaker. Ångkokning behåller färgen på maten, näringsinnehållet hålls högt och smakerna framträder på bästa sätt.

Ingredienser

  • 1 paket wontonplattor- Ångade räkknyten med pepparrotsdipp
  • 250 gram (g) räkor- Ångade räkknyten med pepparrotsdipp
  • 50 gram (g) smör- Ångade räkknyten med pepparrotsdipp
  • 1 st gul lök- Ångade räkknyten med pepparrotsdipp
  • 2 deciliter (dl) vitkål- Ångade räkknyten med pepparrotsdipp
  • 1 st äppel- Ångade räkknyten med pepparrotsdipp
  • 0.5 st bladselleristjälk- Ångade räkknyten med pepparrotsdipp
  • 0.3 st dill- kruka, Ångade räkknyten med pepparrotsdipp
  • 0.5 deciliter (dl) ättika- pepparrotsdip
  • 0.25 deciliter (dl) socker- pepparrotsdip
  • 0.25 deciliter (dl) honung- pepparrotsdip
  • 1 deciliter (dl) vatten- pepparrotsdip
  • 2 matsked (msk) pepparrot- pepparrotsdip
  • 2 matsked (msk) körvel- pepparrotsdip
Anvisningar: 

Ångkokning behåller färgen på maten, näringsinnehållet hålls högt och smakerna framträder på bästa sätt. Det är enkelt och det går att använda en ångkokningsinsats i vanliga kastruller, eller varför inte en sil under locket. Njut sen av ångkokta grönsaker med smör, eller gör som här - ånga läckra degknyten och servera med pepparrotsdipp till.

Degknyten (dumplings)
Svetta finhackad lök och kål i smör. Hacka räkorna och blanda i tillsammans med fintärnat äpple och bladselleri. Smaka av med dill, salt och peppar. Pensla wonton med vatten och forma en boll på mitten med fyllning. Vik ihop och förvara i kyl. Täck med folie så knytena inte torkar.

Pepparrotsdip
Blanda ingredienserna till pepperrotsdippen.

Koka upp vatten och sänk ner ångkorgen. Lägg i räkknytena och ånga i 5 minuter. Lyft och servera genast med dip och säsongens ångkokta grönsaker.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi