Hoppa till huvudinnehåll

Rödbetskaka med sötad getost och pistasch

Rödbetskaka,  Strömsö
Rödbetskaka Rödbetskaka, Strömsö Bild: YLE Strömsö,rödbeta,rödbetskaka

En skojig tolkning på den amerikanska morotskakan, rödbetskaka med kanel får en karaktär av kryddkaka och vi gör den också lite lättare genom att använda en neutral olja istället för smör. De underbara inkokta gulbetorna kan man bara inte få för mycket av!

Ingredienser

Anvisningar: 

Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt matoljan. Sikta ner vetemjöl blandat med vaniljsocker, bakpulver och kanel. Blanda i skalad, riven rödbeta. Smöra och bröda en avlång kakform. Häll i smeten och baka på 175 C i ca 50 minuter. Ta ut och låt svalna. Skär bort toppen och dela kakan i två skivor på längden.

Mixa philadelphia, getost, florsocker till en slät kräm, rör ner 3 msk vispad grädde. Koka upp ½ dl socker med 2 matskedar vatten i en kastrull. Låt sedan sockret karamelliseras i stekpannan - utan omrörning! Rör man om det kristalliseras sockret nämligen igen och blir vitt och hårt. Slå sedan i pistaschnötterna och skaka runt. Slå upp på bakplåtspapper. Dra i pistaschnötterna med hjälp av plasthandskar medan det är varmt så att det bildas långa sockertrådar från nötterna.

Koka upp honung, citronskal och -saft, låt sjuda tills honungen fäster på gulbetorna i ca 10 minuter. Låt svalna i lagen. Skiva och klyfta betorna. Varva rödbetskakan med färskostkräm och gulbetsskivor. Toppa med klyftor av gulbetor, tunt hyvlade färska polkabetor samt pistaschkrokant.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi