Hoppa till huvudinnehåll

Gravad lax "cheese cake" med färskost, dill och pepparrot

Smaskig "ostkaka" av gravad lax.
Smaskig "ostkaka" av gravad lax. Smaskig "ostkaka" av gravad lax. Bild: YLE/Strömsö ostkaka

Den första av två fräscha varianter på den gravade laxen: en krämig ostkaka blir ett härligt alternativ till fiskbordet. De traditionella julrätterna kommer faktiskt mer till sin rätt i kontrast med den friska smaken av den här välbalanserade nykomlingen.

Ingredienser

Anvisningar: 

Mixa kavring med brynt smör och tryck ut i en terrinform.

Tärna laxen.

Värm upp 1 dl creme fraiche och rör ut de blötlagda gelatinbladen.

Blanda övrig creme fraiche, färskost, örter, pepparrot och lax.

Tillsätt den varma creme fraichen och smaka av med salt och peppar.

Häll färskostsmeten i terrinen och låt stelna i kylen 2 timmar.

Denna rätt hör ihop med Pauls ceviche till jul.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi