Hoppa till huvudinnehåll

Lakritstoscabullar

Lakritstoscabulle
Lakritstoscabulle Lakritstoscabulle Bild: YLE/Strömsö lakritstoscabulle

Nationalsmaken lakrits passar överraskande väl i såväl salt som sött. Här bakas bullar fyllda med lakrits och mandelmassa med lakritstosca på toppen.

Ingredienser

Anvisningar: 

Smula ner jästen i en degblandare eller bunke. Värm mjölken till 37 grader och rör ner den tillsammans med smör, ägg, sirap och salt. Blanda i lite i taget av mjölet tills degen är smidig. Arbeta degen i 5 minuter i maskin eller i 10 minuter för hand. Låt sedan degen jäsa i 40 minuter under bakduk.

Riv mandelmassan till fyllningen fint och blanda den med smör, strösocker, farinsocker och lakritsgranulat. Lakritsgranulatet kan vid behov bytas ut mot 1 matsked lakritspulver.
Sätt ugnen på 225 grader. Vänd upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 2 bitar. Kavla ut ena biten till en rektangel, ca 45 x 30 cm, bred ut hälften av fyllningen ovanpå och rulla ihop. Skär rullen i 3 – 4 cm tjocka bitar och ställ bitarna med snittytan upp i pappersformar på en plåt. Upprepa proceduren med den andra degbiten. Låt bullarna jäsa i 30 – 40 minuter under bakduk.

Blanda alla ingredienser till toscasmeten i en kastrull och rör om försiktigt tills smöret har smält. Lakritsgranulatet kan vid behov bytas ut mot 2 teskedar lakritspulver. Fördela toscasmeten på bullarna och grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.

Pröva även mina läckra räkor med lakritsaioli.

- Elisabeth Johansson -

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi