Hoppa till huvudinnehåll

Räkor med lakritsaioli

Räkor med lakritsaioli
Räkor med lakritsaioli Räkor med lakritsaioli Bild: YLE/Strömsö lakritsaioli

Nationalsmaken lakrits passar överraskande väl i såväl salt som sött. Här en salt variant: en aioli med lite mer subtil smak av lakrits tillsammans med lime och räkor.

Ingredienser

Anvisningar: 

Lägg äggulan till aiolin i en skål och tillsätt salt, finhackad vitlök och limesaft och eventuellt litet finrivet limeskal.

Tillsätt oljan i en tunn stråle under konstant vispning tills blandningen tjocknar.

Vispa ner den malda lakritsroten och smaka av med peppar. Svartpepparn kan här bytas ut mot cayennepeppar.

Rosta eller smörstek surdegsbrödet och lägg upp på tallrikar tillsammans med räkor, aioli och citronklyftor. Garnera med dill och servera.

Baka gärna även mina lakritstoscabullar.

- Elisabeth Johansson -

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi