Hoppa till huvudinnehåll

Arroz doce: sött ris med knäckigt täcke

Söt portugisisk rispudding
Söt portugisisk rispudding Söt portugisisk rispudding Bild: YLE/Strömsö arroz doce

En söt portugisisk rispudding, ett alternativ till risgrynsgröten under julen.

Ingredienser

Anvisningar: 

Koka vatten, ris, smör och salt under lock i 10 minuter.

Söt portugisisk rispudding
Söt portugisisk rispudding Bild: YLE/Strömsö arroz doce

Halvera vaniljstången och skrapa ur vaniljkornen. Tillsätt vaniljstången och kornen, socker och 5 dl mjölk till riset. Rör om och sjud under lock på mycket svag värme i cirka 40 minuter tills riset är mjukt. Ta upp vaniljstången.

Vispa samman rivet citronskal, äggulor och 5 dl mjölk. Rör ner i den heta gröten och sjud 5 minuter till 85 grader. Häll upp riset tunt på i ett fat eller i en form och låt svalna. Strö på tunt lager råsocker och bränn av med värmare till knäckigt täcke.

Servera gärna med pepparkakor och Albins julmos.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi