Hoppa till huvudinnehåll

Rökt lax med ostron och gurka på ljust bröd

Pauls londonsandwichar.
Pauls londonsandwichar Pauls londonsandwichar. Bild: YLE/Strömsö londonsandwich

Paul lagar en sandwich i 20-tals stil, prålig och estetisk, men samtidigt enkel med bekanta smaker.

Ingredienser

Anvisningar: 
Sandwich med lax och ostron.
Sandwich med lax och ostron. Bild: YLE/Strömsö londonsandwich

Namnet sandwich anses härstamma från John Montagu, 4:e earl av Sandwich i Storbritannien. Han ska ha beställt kött stoppat mellan två bitar bröd, och sedan ska andra ha börjat beställa samma som Sandwich!. Det sägs att earlen gillade denna rätt för att den var lätt att äta samtidigt som han kunde fortsätta att spela kort, särskilt cribbage. Earlen ska däremot inte ha varit först med rätten.

Det här receptet är en s k londonsandwich.

Mixa ostron med äggula och finriven pepparrot. Montera med olja och smaka av med salt och citron. Bred brödet med smör och täck med tunt skivad lax.

Skiva gurka på längden med mandolin och stansa ut rundlar med hjälp av en utstickare (2 cm diameter). Stansa ut likadana rundlar av spenatbladen.

Ellas vintips till feta fisksmörgåsar.
Ellas vintips till feta fisksmörgåsar. Bild: YLE/Strömsö sandwich

Stansa ur laxmackan med t ex ett glas. Ringla ostrondressing över laxen på den nu runda smörgåsen och fäst sedan gurka och spenatrundlar som ett blommönster.

Pauls sandwich med ansjovis och ägg.

Glöm inte Ellas vintips: En frisk och fruktig ekologisk cava med ren citrussyrlighet och mjuka nöttoner. Producenten Albet y Noya var en av de första i Spaniens cavaland Penedés som helhjärtat gav sig in i ekologisk vintillverkning. Can Vendrell Cava Brut, Albet i Noya, DO Cava, varunummer: 583887

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi