Hoppa till huvudinnehåll

Hipsterfrukost av havremjölk

Havre- och äppelpudding, blåbärsmoothie och en kaffe latte.
Havre- och äppelpudding, blåbärsmoothie och en kaffe latte Havre- och äppelpudding, blåbärsmoothie och en kaffe latte. Bild: YLE/Leo Gammals kaffe latte

En frukost eller brunchrätt med trendiga ingredienser: nötter, frön, bär, havre, äpplen och blåbär. Bjud på paketet tillsammans med en varm kaffe latte eller ekologiskt te.

Ingredienser

  • 5 deciliter (dl) havregryn- (havre-äppelpudding)
  • 1 deciliter (dl) hasselnötter- (havre-äppelpudding)
  • 2 deciliter (dl) farinsocker- (havre-äppelpudding)
  • 2 tesked (tsk) mald kanel- (havre-äppelpudding)
  • 1 tesked (tsk) kardemumma- (havre-äppelpudding)
  • 1 tesked (tsk) salt- (havre-äppelpudding)
  • 2 st ägg- (havre-äppelpudding)
  • 7 deciliter (dl) havremjölk- (havre-äppelpudding)
  • 4 st äpple- (havre-äppelpudding)
  • 1 deciliter (dl) russin- (havre-äppelpudding)
  • 1 deciliter (dl) honung- (havre-äppelpudding)
  • 2 matsked (msk) rypsolja- (havre-äppelpudding)
  • 2 deciliter (dl) blandade nötter- (havre-äppelpudding)
  • 1 deciliter (dl) blandade frön- (havre-äppelpudding)
  • 1 matsked (msk) linfrön- (blåbärssmoothie)
  • 2 deciliter (dl) havremjölk- (blåbärssmoothie)
  • 1 paket frysta blåbär- (blåbärssmoothie)
  • 1 st banan- (blåbärssmoothie)
  • 2 tesked (tsk) vaniljsocker- (blåbärssmoothie)
  • 1 tesked (tsk) kardemumma- (blåbärssmoothie)
  • 1 deciliter (dl) havregryn- (blåbärssmoothie)
  • 1 matsked (msk) honung- (blåbärssmoothie)
Anvisningar: 

Det här är en frukost där de jordiga, nötiga smakerna från säd, nötter och frön tävlar om första platsen med de söta och syrliga smakerna från bär, frukt och honung. Din palett kräver eventuella justeringar, men det är inget tvivel om att du går mätt en lång tid efter denna festliga rätt.

Havre- och äppelpudding

Havre- och äppelpudding med nötter och russin.
Havre- och äppelpudding med nötter och russin. Bild: YLE/Leo Gammals pudding

Sätt ugnen på 220 grader. Välj en medelstor ugnsform (smörj botten med smör eller olja vid behov). Blanda torra ingredienser i ett kärl. Rör om. Vispa ihop ägg och havremjölk.

Välj gärna både syrliga och söta äpplen för kontrast. Kärna ur äpplena skär dem i skivor. Varva äpplen med det torra innehållet i kärlet.

Häll över ägg- och havremjölksblandningen. Se till att blandningen täcker alltihop. Fyll på ytterligare havremjölk om det blir torra ytor kvar.

Blanda honung, rypsolja, blandade nötter och frön i ett kärl. Fördela jämt över puddingen.

Grädda på hög värme ca 10 minuter, sänk sedan värmen till 175 grader och grädda tills rätten stelnat och fått gyllenbrun färg, ca 20 minuter.

Servera med äpplen, äppelmos, kanel och socker samt blåbärssmoothie och en mjölkrik kaffe.

Blåbärssmoothie

Blanda linfrön och havremjölk i ett glas och låt svälla 15 minuter. Fyll sedan en mixer med alla ingredienser och mixa blandingen slät. Servera tillsammans med havre- och äppelpuddingen.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi