
Färsk, nyfångad fisk i knyten bjuds det på då fiskaren Tom Blom får välja. Tillsammans med Elin tillreder han denna läckra och enkla rätt på den fångst de fått under sitt vinterfiske. I en kort video visar Tom Blom visar hur du enkelt filéar en abborre!
Ingredienser
- 4 st potatisar
- 4 st morötter
- 1 purjolök
- 2 st paprikor
- olivolja
- 8 st benfria abborrfileér
- 75 gram (g) smör
- riven Västerbottensost
- salt
- peppar
- alkoholfritt vittvin
Koka potatis och morot mjuka.
Svetta purjo och paprika i olja, häll på lite vatten och låt sjuda tills mjuka.
Blanda ihop grönsakerna, skopa upp på fyra foliebitar. Använd dubbelt folie så knytena inte går sönder på grillen.
Lägg 2 abborrfiléer på varje grönsaksportion, klicka på lite smör, en rejäl matsked riven ost och häll över en skvätt vitt vin.
Smaka av med salt och peppar.
Grilla 15-20 minuter.
Alla som vill kan lära sig filéa en fisk. Det hävdar yrkesfiskaren Tom Blom som finslipat sin teknik i många år och som leder kurser i fiskhantering. Med en vass kniv och några färska fiskar att öva på kan man nå fina resultat. Fisken ska helst vara orensad när man filéar. Här visar Tom steg för steg hur man går till väga för att filéa en abborre.