
Vilka dofter - och vilka underbara, rena smaker! Raw food är snabb, rolig och färggrann matlagning. Ingen ugn, ingen spis, istället använder vi bara fräscha ekologiska råvaror, mixer och kyl. En härlig citronkaka med proteinrika nötter, varsågod och njut.
Ingredienser
- 9 st dadlar utan kärnor
- 2 deciliter (dl) paranötter
- 1 nypa himalayasalt
- 1 tesked (tsk) vaniljpulver
- 1 deciliter (dl) kokosflingor
- 1 matsked (msk) kokosolja
- 2 matsked (msk) kakao
- 1 matsked (msk) agavesirap
- 3 deciliter (dl) cashewnötter- (fyllning)
- 175 gram (g) zucchini- (fyllning)
- 1 deciliter (dl) kokosolja- (fyllning)
- 1 st stor citron- skal och saft (fyllning)
- 1 deciliter (dl) agavesirap- (fyllning)
- 1 deciliter (dl) kokosvatten eller vatten- vid behov (fyllning)
Blötlägg paranötter och cashewnötter några timmar. Blötlägg dadlarna en stund så de mjuknar eller använd medjooldadlar. Mixa paranötterna i matberedare med salt och vanilj.
Lägg i dadlarna och mixa ner med resten av ingredienserna. Tryck ut i kakform med löstagbar kant.
Skala och tärna zucchinin. Ställ kokosoljan varmt i rummet så den börjar smälta eller smält den försiktigt över vattenbad för att den ska fördela sej jämnt i smeten.
Mixa zucchini, cashewnötter och kokosolja tillsammans med agavesirap, finrivet citronskal av en halv citron och saften av hela citronen.
För att underlätta mixningen, tillsätt kokosvatten eller vatten. Ställ i frysen 5-6 timmar eller över natten. Ta ut i rumstemperatur en timme innan servering. Dekorera med finrivet citronskal.
Raw food är snabb, rolig och färggrann matlagning. Ingen ugn, ingen spis, bara fräscha ekologiska råvaror, mixer och kyl. Prova också den matiga pastarätten med smak av tomat och avokado.
Ren, rå, ekologisk – raw food
Grundtanken bakom raw food är att äta så ren och naturlig mat som möjligt. Lite förenklat betyder det i praktiken att man inte upphettar maten till högre temperaturer än 42-45 grader och väljer ekologiska råvaror för att undvika kemiska bekämpningsmedel. Den viktigaste orsaken till att man inte hettar upp maten är för att inte förstöra enzymer och vitaminer i råvarorna.
Basen i raw food är bland annat grönsaker, rotfrukter, frukt, nötter, baljväxter, frön, bär, kallpressade oljor, alger, groddar och rötter. Man väljer bort kött, mejeriprodukter, spannmål och raffinerat socker.
En av fördelarna med raw food är att kroppen har lättare att ta upp vätska ur det vi äter än det vi dricker och när man tillreder maten går en hel del vätska förlorad.
Rosanna och Marias raw food-tips
- Blötlägg nötter 5-8 timmar för att väcka dem och skölj dem väl. Kroppen har lättare att smälta nötterna och en del allergiker klarar av att äta nötter som blötlagts.
- Byt ut sockret mot ekologisk honung, färska dadlar eller agavesirap.
- Hampafrön, pumpafrön och sesamfrön är rika på proteiner.
- Kokosolja är en bra ersättning till smör när man bakar.
- Våga experiementera och prova nya recept, sök på nätet eller i biblioteket.
Gjord av
Mer från programmet
- Använd hela citronen - gör skrubb och te av skalet
- Utomhuslampa i metall
- Sy själv mjuka byxor i velour
- Gör en tålig, välkomnande och väldoftande granrismatta till trappan
- Lee och Camilla återanvänder kakformar och gör fågelburar med luffarslöjd – här får du tips på dekorationer som lätt kan varieras enligt årstid
- I år griljeras Strömsös julskinka med pepparkaka – en smakrik blandning av sött och salt