Hoppa till huvudinnehåll

Raw zucchinipasta med tomatsås och pesto

Raw zucchinipasta med tomatsås och pesto
Raw zucchinipasta med tomatsås och pesto Raw zucchinipasta med tomatsås och pesto Bild: YLE/Strömsö rosanna lundström

Vilka dofter - och vilka underbara, rena smaker! Ingen ugn, ingen spis, bara fräscha ekologiska råvaror, mixer och kyl. Systrarna Rosanna och Maria Lundström tillreder en matig pastarätt med smak av tomat och avokado

Ingredienser

Anvisningar: 

Tvätta zucchinin, hyvla, skär eller svarva i strimlor.

Mixa tomater, dadlar, vinäger, soja och avokado till tomatsåsen.

Mixa ingredienserna till peston, smaka av med olivolja, salt och peppar.

Servera zucchinin på tallrik med tomatsås och pesto, strö över tre matskedar bjäst per portion.

Ringla på olivolja, toppa med skivade plommontomater och hampafrön.

Raw food är snabb, rolig och färggrann matlagning. Ingen ugn, ingen spis, bara fräscha ekologiska råvaror, mixer och kyl. Prova också systrarna Rosanna och Maria Lundströms krämiga citronkaka med proteinrika nötter.

Tilläggsinfo: 

Ren, rå, ekologisk – raw food

Grundtanken bakom raw food är att äta så ren och naturlig mat som möjligt. Lite förenklat betyder det i praktiken att man inte upphettar maten till högre temperaturer än 42-45 grader och väljer ekologiska råvaror för att undvika kemiska bekämpningsmedel. Den viktigaste orsaken till att man inte hettar upp maten är för att inte förstöra enzymer och vitaminer i råvarorna.
Basen i raw food är bland annat grönsaker, rotfrukter, frukt, nötter, baljväxter, frön, bär, kallpressade oljor, alger, groddar och rötter. Man väljer bort kött, mejeriprodukter, spannmål och raffinerat socker.
En av fördelarna med raw food är att kroppen har lättare att ta upp vätska ur det vi äter än det vi dricker och när man tillreder maten går en hel del vätska förlorad.

Rosanna och Marias raw food-tips

  • Blötlägg nötter 5-8 timmar för att väcka dem och skölj dem väl. Kroppen har lättare att smälta nötterna och en del allergiker klarar av att äta nötter som blötlagts.
  • Byt ut sockret mot ekologisk honung, färska dadlar eller agavesirap.
  • Hampafrön, pumpafrön och sesamfrön är rika på proteiner.
  • Kokosolja är en bra ersättning till smör när man bakar.
  • Våga experiementera och prova nya recept, sök på nätet eller i biblioteket.
Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi