Hoppa till huvudinnehåll

Croissanter, godast som nygräddade

Hemgjorda delikata croissanter
Frasiga, nygräddade och hemgjorda croissanter Hemgjorda delikata croissanter Bild: YLE/Strömsö croissant

De allra flesta bakverk är godast när de är nybakade, men det finns nog inget som går opp mot det ljuvliga fraset av en nygräddad, hemgjord croissant, direkt ur ugnen. Här visar vi också på två smaksättningar, en med mjölkchoklad och en med honungsäpplen. Att göra degen är inte alls svårt, men tar lite tid. Vi lovar det är värt besväret!

Ingredienser

Anvisningar: 

Knåda ihop ingredienserna till degen, ställ kallt. Låt smöret mjukas upp i rumstemperatur. Tryck ut smöret mellan smörpapper, kavla ut till en rektangel, ca 1 cm tjock. Ställ kallt. Kavla ut degen till en rektangel. Lägg smöret på degen, vik in degen som ett kuvert så smöret blir helt inkapslat. Kavla i sidled så smöret kavlas in i degen. Vik degen treslag, slå in i plastfilm, låt vila i kylen en halv timme. Placera degen med vikningen ifrån dej, kavla sidled, vik treslag, låt vila kallt en halv timme. Upprepa kavling och vikning ytterligare en gång, låt vila kallt.

Blanda runt äppelklyftor med lite honung och smaksätt med kanel. Skär chokladen i stänger.

Ta ut degen, kavla tunt till 2 mm tjocklek. Skär ut trianglar för klassisk croissantvikning (rulla ihop från triangelns bas) eller rektanglar. Vik in stänger med mjölkchoklad eller äppleklyftor. Låt jäsa 1 timme på plåt. Lägg ugnen på 175 grader. Pensla med uppvispat ägg, grädda 10 minuter. Ta ut plåten, pensla igen, grädda ytterligare 10 minuter. Servera varma och njut.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi