
Frikassé är en blond gryta som passar ypperligt att göra på höna. Med en myckenhet av läckra grönsaker blir det här en varm och god huvudrätt som känns fräsch och modern.
Ingredienser
- 1 st ekologisk höna- Höna och buljong
- 1 st palsternacka- Höna och buljong
- 1 liten bit rotselleri- Höna och buljong
- 1 st gullök- Höna och buljong
- 2 lagerblad- Höna och buljong
- 1 knippe timjan- Höna och buljong
- 5 deciliter (dl) grädde- Höna och buljong
- 100 gram (g) skirat smör- Höna och buljong
- vitpeppar- Höna och buljong
- salt- Höna och buljong
- 1 röd paprika- Korngryn och grönsaker
- 1 zucchini- Korngryn och grönsaker
- 1 purjolök - det vita- Korngryn och grönsaker
- 1 deciliter (dl) korngryn- Korngryn och grönsaker
- 5 deciliter (dl) vatten- Korngryn och grönsaker
- buljong från koket- Korngryn och grönsaker
- persilja- Korngryn och grönsaker
- koriander- Korngryn och grönsaker
- 1 matsked (msk) fänkol- Kryddpasta
- 1 matsked (msk) curry madras- Kryddpasta
- 2 matsked (msk) paprika- Kryddpasta
- 0.5 matsked (msk) cayenne- Kryddpasta
- 0.5 matsked (msk) korianderfrön- Kryddpasta
- svartpeppar- Kryddpasta
- olivolja- Kryddpasta
Svetta samtliga kryddor i lite olivolja på medelvärme i en stekpanna. Tillsätt lite vatten och koka ihop till en pasta.
Koka upp vatten och sänk ner hönan i vattnet. Vänta på uppkok. Häll sedan av vattnet och slå på nytt friskt vatten för att få en så ren buljong som möjligt. Tillsätt grönsaker och kryddor och sjud fågeln tills den har en innertemp vid benet på 70 grader. Lyft fågeln och dra av skinnet. Skär av låren och koka dem i buljongen ytterligare 1 timme tills de lossnar från benet. Skumma buljongen under koket.
Doppa skinnet i skirat smör, salta och stek på bakplåtspapper i ugn i 150 grader tills krispigt, ca 15-20 minuter.
Plocka köttet och reducera buljongen till god smak eller tills ca 1 liter kvarstår.
Koka ihop grädden till hälften och slå ihop med buljongen. Smaka av med salt och vitpeppar. Vänd i köttet.
Förkoka korngryn i hönsbuljong. Klicka ut kryddpastan i 2 stekpannor. Stek korngrynen för sej och grönsakerna för sej. Slå ihop vid servering och vänd upp med grovskuren persilja och örter.
Finhacka det smörstekta skinnet och strö över. Toppa ev med kokt ägg.
Gjord av
Mer från programmet
- Gör en tålig, välkomnande och väldoftande granrismatta till trappan
- Lee och Camilla återanvänder kakformar och gör fågelburar med luffarslöjd – här får du tips på dekorationer som lätt kan varieras enligt årstid
- Bjud på middag som på 1700-talet – glöm allt det där med förrätt, huvudrätt och efterrätt