Hoppa till huvudinnehåll

Banana split deluxe med chokladsås

Ingredienser

Anvisningar: 

Vaniljglass

Sjud upp mjölk, grädde, frön ur vaniljstången. Rör ihop äggulor och socker. Tillsätt vaniljmjölken till äggsmeten under omrörning, sjud upp till 84 grader. Sila. Tillsätt det blötlagda gelatinbladet. Frys eller kör i glassmaskin.

Fläderblomssorbet

Kör i glassmaskin eller frys. Vispa med jämna mellanrum under frysningen för att vispa ner iskristallerna och på så sätt få en slät sorbet.

Banankola

Lägg burken med kondenserad mjöllk i en kastrull, täck med vatten. Koka 3 timmar så förvandlas den kondenserade mjölken till kola. Baka bananerna i ugn i 175 grader tills skalen är svarta, ca 20 minuter. Mixa banan, kolasås och citronsaft till en jämn smet,

1 timmes chokladsås

Blanda allt och sjud en timme. Späd med vatten vid servering.

Lägg upp en skopa banankola, vaniljglass och sorbet. Ringla över chokladsås, toppa med citronmeliss.

OBS! Om någon får för sig att använda flytande kväve gäller det att vara noggrann med skyddsutrustningen för att undvika förfrysningsskador. Här gjorde vi en miss vilket våra uppmärksamma tittare påpekade. Använd alltså alltid skyddshandskar som skyddar mot köld samt skyddsglasögon då du hanterar flytande kväve.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi