Hoppa till huvudinnehåll

Skärgårdsgryta med abborre och kräftbuljong

Skärgårdsgryta med abborre och kräftor
Skärgårdsgryta med abborre och kräftbuljong Skärgårdsgryta med abborre och kräftor Bild: YLE/Strömsö skärgårdsgryta

Kräftskalen från kräftskivan kan ses som ett illaluktande problemavfall eller som en utmärkt bas för en buljong till soppor och grytor. Här används buljongen i en härlig skärgårdsgryta. Skalen kan frysas för att senare bli buljong eller så kokar man buljongen och fryser in den.

Ingredienser

Anvisningar: 

Skala kräftor ta tillvara skalen och krossa dem. Stek skalen i smör och slå på vatten så att det täcker skalen. Låt sjuda i 15 min. sila och spara buljong.

Lägg i potatis (som samtidigt reder grytan något) och koka mjuka, tillsätt grädde och låt sjuda upp. Fräs grönsaker och svamp. Blanda svamp och grönsaksblandningen i grytan.

Tillsätt till sist fisken och smaka av med persilja, citron, salt och peppar. Sätt gärna i kräftstjärtar om du råkar ha kvar dem.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi