Hoppa till huvudinnehåll

Kallrökt grädde och smör

Grönsaker med kallrökt grädde
Grönsaker med kallrökt grädde Grönsaker med kallrökt grädde Bild: YLE/Strömsö kallrökning

Röka smör och grädde visst låter det märkligt ? Ja det tycker också vi men rök är en underbar smaksättare för mejeriprodukter.. Och man behöver inte ens en röklåda, lite ugn och tejp går lika bra.

Ingredienser

  • 3 deciliter (dl) grädde- (kallrökt grädde och smör)
  • 1 st citron- skalet (kallrökt grädde och smör)
  • 1 nypa salt- (kallrökt grädde och smör)
  • 1 bunt alspån- (kallrökt grädde och smör)
  • 400 gram (g) smör- (barbequesmör)
  • 1 st lök- finhackad (barbequesmör)
  • 1 st vitlök- finriven (barbequesmör)
  • 0.5 st röd chili- finriven (barbequesmör)
  • 1 bunt persilja- (barbequesmör)
  • 1 bunt timjan- (barbequesmör)
  • 1 bunt dragon- (barbequesmör)
  • 3 matsked (msk) rödvinsvinäger- (barbequesmör)
  • 1 deciliter (dl) vatten- (barbequesmör)
  • 1 matsked (msk) paprikapulver- (barbequesmör)
  • 1 nypa salt- (barbequesmör)
  • 1 nypa svartpeppar- (barbequesmör)
Anvisningar: 

Kallröka grädde och smör

Lägg smör och grädde i varsin skål. Ställ sedan dessa skålar i ytterligare varsin skål med is. Ställ sedan skålarna i botten av en kall ugn. Värm upp alspån i en stekpanna och tänd på. Släck med lock och ställ stekpannan överst i ugnen. Lyft av locket och stäng luckan. Tejpa för ugnsluckan så att röken inte kommer ut. Låt röka i 1 timme. Tag ut och kylförvara.
Vispa grädden, blanda med citronskal och lite salt före servering.

Lättkokta skördegrönsaker och kallrökt grädde

Vilka grönsaker som helst är goda med kallrökt grädde, t ex späda morötter, blomkål, romanesco eller fänkål som man kokar lätt och kyler ner i isbad. Då behåller dom sin färg bättre. Zucchini och salladslök kan man grilla i grillpanna eller på grillen.

Grönsaker med kallrökt barbequesmör.
Grönsaker med kallrökt barbequesmör Grönsaker med kallrökt barbequesmör. Bild: YLE/Strömsö kallrökning

Barbecuesmör

Finhacka alla ingredienser utom smöret. Koka vinäger, vatten och lök tills all vätska är borta. Vispa ihop det som är kvar samt örter och kryddor med det kallrökta smöret. Detta smör är gott till alla typer av råvaror som är grillade eller stekta.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi