Hoppa till huvudinnehåll

Lorvendricka

Svarta vinbärsblad blir god drýck
Vinbärsblad blir god dryck Svarta vinbärsblad blir god drýck Bild: Yle/Derrick Frilund webbdoktorn

Svartvinbärsbladsdrickan, min barndoms "Lorvendricka" (varför den hette så hos oss är ett mysterium...), är ett av Maria Plantings tidigaste matminnen. Lorvendricka för barn och vuxna, med nybakad bulla, kaneless, schackrutor, havreflarn och andra ljuvliga småbröd.

Ingredienser

Anvisningar: 

Svartvinbärsbladsdrickan, min barndoms Lorvendricka (varför den hette så hos oss är ett mysterium...), är ett av mina tidigaste matminnen. Varje dag dracks det eftermiddagskaffe klockan tre hos mormor och morfar – kaffe för de vuxna, Lorvendricka för barn och vuxna, med nybakad bulla, kaneless, schackrutor, havreflarn m.fl. ljuvliga småbröd. Det ursprungliga receptet görs på bl.a. 11 stop (18 liter!) vatten och jäst för 25 penni. Här är recepten jag använder:

Gör så här:

Skölj svartvinbärsbladen. Skala det yttersta, gula skalet av citronerna och pressa ur saften.

Koka upp vattnet och häll det över svartvinsbärsbladen, sockret, citronskal och -saft i ett rymligt ämbar. Täck ämbaret och låt svalna.

Sila och smula ner jästen följande dag.

Låt Lorvendrickan stå svalt i ett par dagar, se´n är den färdigt att drickas.

För söt? Minska sockermängen till 800 gram.

Den här ljuvliga sommardrycken är en färskvara, håller bara några dagar i kylskåp – se´n brukar tar jästsmaken ta över för mycket.

Kock: Maria Planting

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi