Hoppa till huvudinnehåll

Rea Ahlströms äppeltoscakaka

Rea Ahlströms toscakaka
Rea Ahlströms toscakaka Rea Ahlströms toscakaka Bild: Yle/Parad Media rea ahlström

Maria Plantings mamma, Sabeths, kakbravur var toscakakan, i all sin eleganta enkelhet. Favoriterna idag är lite ”tunade” versioner av densamma. Väninnan Rea Ahlström ger i sin fina kokbok ”Bättre en fågel i grytan” ett härligt recept på en äppeltoscakaka som gör enorm succé varje gång Maria bakar den, i allmänhet om hösten när äppelskörden mognar.

Ingredienser

 • 100 gram (g) smör- (äppelkakan)
 • 2 st ägg- (äppelkakan)
 • 1.5 deciliter (dl) socker- (äppelkakan)
 • 1.25 deciliter (dl) vetemjöl- (äppelkakan)
 • 2 tesked (tsk) vaniljsocker- (äppelkakan)
 • 2 st äppel- (äppelkakan)
 • 1 tesked (tsk) kanel- (äppelkakan)
 • 100 gram (g) smör- (toscaglasyren)
 • 1.5 deciliter (dl) socker- (toscaglasyren)
 • 100 gram (g) mandelspån- (toscaglasyren)
 • 2 matsked (msk) vetemjöl- (toscaglasyren)
 • 1 matsked (msk) mjölk- (toscaglasyren)
 • 1 tesked (tsk) salt- (toscaglasyren)
Anvisningar: 

Min egen mamma Sabeths kakbravur var toscakakan, i all sin eleganta enkelhet. Favoriterna idag är lite tunade versioner av densamma. Väninnan Rea Ahlström ger i sin fina kokbok Bättre en fågel i grytan ett härligt recept på en äppeltoscakaka som gör enorm succé varje gång jag bakar den, i allmänhet om hösten när äppelskörden mognar.

Äppelkakan

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker till en vit smet. Blanda ner vetemjöl, vaniljsocker och smält smör. Häll smeten i en smord kakform med löstagbart botten. Kärna ur och skala äpplena och skär dem i tunna skivor. Tryck skivorna lätt ner i smeten. Strö över kanel och grädda (på nedersta falsen i ugnen, min anm.) i 175 grader i 25 – 30 minuter.

Toscaglasyren

Smält smör och socker i en kastrull. Blanda ner mandelspån och mjöl under omröring. Tillsätt mjölk och salt. Häll den varma toscablandningen på kakan och (högt upp i ugnen, min anm.) grädda i 200 grader ytterligare 10 minuter. Servera med glass, vaniljsås eller vispad grädde.

PS. Om du lagar kakan på våren, göm små bitar av rabarber och lite riven ingefära under det knäckiga skalet.

Kock: Maria Planting

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi