Hoppa till huvudinnehåll

Raclette - hur du gör det lätt

Raclette skall ätas riktigt varm.
Raclette skall ätas riktigt varm. Raclette skall ätas riktigt varm. Bild: YLE/Strömsö raclette

Ursäkta det halvtaskiga rimmet. Men vi är så glada att kunna presentera ett sätt att göra den schweiziska racletten tillgänglig för alla - den är nämligen utmärkt vardagsmat. Normalt används idag raclettegrillar då man tillreder den här rätten. Men man klarar sig bra också utan den utrymmeskrävande grillen. Lite småpyssel och så in i ugnen – lättare blir det inte.

Ingredienser

Anvisningar: 

Raclettespett på lätt sätt

Du behöver ett antal små träspett. Se på paketet om spetten behöver blötläggas i vatten före användning. Börja sedan med att tillreda syltlöken.

Syltlök

Koka lökar med skal i saltvatten ca. 5 minuter. Koka upp en lag med vinäger, vatten, socker och lagerblad. Skala och halvera löken, lägg den i lagen. Du kan naturligtvis använda färdig syltlök om du inte har möjlighet att sylta själv.

Raclette

Koka potatis och skala den. Skär i grova bitar. Varva potatis, cornichoner (inlagd minigurka), hemgjord syltlök och skinka på spetten.

Lägg spetten på en ugnsplåt.

Skär stavar av racletteosten och lägg på spetten.

Värm spetten på hög värme på den högsta falsen i ugnen med grillelement på, så att osten smälter.

Blanda under tiden kryddblandning av paprikapulver, cayenne och fänkålsfrö. Strö över kryddblandningen och servera genast.

Raclette serveras gärna med en kopp te.

Fotnot: Raclette är gammal herdemat från Schweiz. Namnet kommer från franskans raclér som betyder skrapa. Herdarna ställde osten vid elden och skrapade osten över tillbehören.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi