Hoppa till huvudinnehåll

Risotto på mjölmask och syrsor

risotto gjord på mjölmask och syrsor
Risotto gjord på mjölmask och syrsor risotto gjord på mjölmask och syrsor Bild: Yle/Parad Media syrsa

Det blir allt mer populärt att använda udda råvaror i vår mat. Den här gången bjuder Lena Huldén på risotto med insekter.

Ingredienser

Anvisningar: 

Kontrollera att insekterna lever. Insekter ska behandlas lika omsorgsfullt som kräftor och musslor.

Hetta upp lite olivolja i en kastrull och lägg i riset. Vänd riset så att det blir blankt, men inte bränns. Häll i vattnet och buljongtärningen. Koka på svag värme ca 14 minuter till riset är mjukt.

Skär salladslöken i små skivor och paprikan i tärningar. Pressa vitlöken.

Hetta upp olja i en kastrull och fritera syrsorna. När oljan är het, går det mycket snabbt, ca ½ minut. Ta upp dem, låt dem rinna av på hushållspapper och salta.

mjölbaggens larver
Mjölmaskens larver mjölbaggens larver Bild: Yle/Parad Media mjölbaggens larver

Hetta upp olja i en stekpanna, lägg i paprikapulver och chili. Stek larverna på svag värme, annars spricker de. Lägg i vitlök, paprika och salladslök. Stek några minuter.

Lägg i det färdiga riset och blanda. Lågg till sist i de friterade syrsorna och salta efter smak.

Kock: Lena Huldén

Läs också:
I framtiden äter alla insekter, även Sonja Kailassaari
och Mat och Fritids artikel om ätliga insekter.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi