Hoppa till huvudinnehåll

Koshari

Koshari, egyptisk husmanskost
Koshari, egyptisk husmanskost Koshari, egyptisk husmanskost Bild: Jukka Koskinen koshari

Koshari är husmanskost från Egypten. En värmande, vegetarisk gryträtt eller stuvning med friterad lök som bygger bro mellan de nordafrikanska och europeiska köken.

Ingredienser

Anvisningar: 
Mohammed el-fatatry gästar Mat och Prat.
Mohammed El-Fatatry Mohammed el-fatatry gästar Mat och Prat. Bild: Jukka Koskinen umm ali

1. Värm två matskedar olivolja i en stekpanna på medelhög värme. Lägg till riset och bryn det i två minuter, lägg sedan till grönsaksbuljongen. När buljongen kokar upp, sänk värmen till låg, lägg på locket och låt sjuda i 15 minuter eller tills riset är färdigt.

2. Skölj linserna under kallt vatten och lägg dem i en annan, medelstor kastrull med ett par deciliter vatten. Lägg till vitlök, spiskummin och lagerbladet och koka upp. Sänk värmen till låg och låt sjuda i 20-30 minuter eller tills linserna är mjuka. När linserna kokat färdigt, lägg till salt och rör om. Sila vid behov bort överflödig vätska.

3. Koka makaronerna efter beskrivning på paketet till al dente.

4. OBS! Tillred riset, makaronerna och linserna medan såsen sjuder och låt dem sedan stå under lock för att hållas varma.

Såsen:

5. Värm upp olja i en medelstor stekpanna på medelhög värme. Lägg till löken. Bryn löken tills den är mjuk och genomskinlig, ca 5-7 minuter. Lägg till vitlök och bryn till den är gyllenbrun. Lägg till tomatkrosset, baharat, salt och svartpeppar efter smak, chiliflarn och rödvinsvinäger. Koka upp och låt sjuda under lock i 20 minuter. Rör om då och då.

Baharat är alltså en nordafrikansk kryddblandning som används till lamm, kyckling, men också i olika fiskrätter. Ordet baharat betyder krydda, och blandningen kan variera från region till region. En vanlig kombination är: paprika, cassia, svartpeppar, spiskummin, koriander, kryddnejlika och muskotnöt.

Friterad lök:

6. Värm rejält med olja i en stekpanna. Lägg i löken och stek tills den är mörkbrun. Lyft upp löken med en hålslev och låt den torka och svalna på hushållspapper.

Kock: Mohammed El-Fatatry

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi