
Blodpudding kan vara både frasig och krämig om man serverar den på rätt sätt. Den görs dagen innan och med läckra tillbehör är det här en riktig goding som hör hemma på vardagsmenyn; syrliga äpplen, söt lingonröra och knaperstekt bacon - wow vilken middag!
Ingredienser
- 1 liter (l) grisblod
- 7 deciliter (dl) buljong- eller lättöl
- 7 deciliter (dl) rågmjöl- grovt
- 2 st rödlök- finhackad
- 100 gram (g) späck- tärnat
- 2 st äpple- syrliga
- 1 deciliter (dl) smält smör
- 1 deciliter (dl) sirap
- 1.5 matsked (msk) salt
- 1 tesked (tsk) mald ingefära
- 0.5 tesked (tsk) mald vitpeppar
- 0.5 tesked (tsk) kryddpeppar
- 1 tesked (tsk) mald nejlika
- 2 tesked (tsk) mejram
- 250 gram (g) bacon- eller rökt sidfläsk (servering)
- 1 kvist persilja- (servering)
- 1 st äpple- (servering)
- 1 deciliter (dl) rårörda lingon- (servering)
Skala och kärna ur äpplen och finhacka. Skala och finhacka löken.
Sila blodet och vispa ner buljongen/ölet och rågmjölet. Tillsätt äpple och lök.
Vispa kraftigt, rör i späck och gör ett stekprov för att smaka av kryddningen.
Smöra en två liters pastejform och häll i smeten. Täck med bakpapper direkt på smeten samt folie på formen. Grädda 1 timme i 175 grader i vattenbad i ugnen.
Prova med sticka om puddingen är färdig. Låt puddingen svalna i formen och ställ i kyl över natten. Stjälp upp puddingen och skär lagomtunna skivor. Stek i smör.
Servera genast med knaperstekt bacon, stekta äppelklyftor, persilja och rårörda lingon