Hoppa till huvudinnehåll

Pastel de Papas

Pastel de Papas av Mikko Fritze
Pastel de Papas av Mikko Fritze Pastel de Papas av Mikko Fritze Bild: Jukka Koskinen pastel de papas

Pastel de Papas är god husmanskost och en variant av den finländska lådan med potatismos och malet kött. Mikko Fritzes version innehåller oliver och russin.

Ingredienser

Anvisningar: 

Finhacka löken och vitlöken. Fräs löken i en stund i stekpanna. Lägg till salt och svartpeppar.

Lägg till det malda köttet och fräs till det fått fin brun färg. Smaksätt med ytterligare litet salt och svartpeppar.

Lägg till de finhackade oliverna och russin. Rör om en stund och flytta över hela blandningen i en smord ugnform.

Koka potatisen och mosa den med stamp eller visp. Lägg till smör och mjölk för att göra moset smidigt.

Bred ut moset ovanpå blandingen med malet kött.

Pensla med ett vispat ägg och gratinera i ugnen en kort tid på hög värme, ca 200 grader, tills ytan fått en vacker färg.

Rätten kan serveras med en sallad på rucola och skivad parmesan. Börja med att göra en vinägrett bestående av 3 msk balsamico (röd), 3 msk condimento bianco (vit balsamvinäger), 12 msk olivolja, 2 klyftor vitlök, en skvätt honung och en nypa salt. Rosta sedan pumpafrön i olivolja, honung och saften av en halv citron. Lägg de rostade fröna i salladen och skiva parmesan ovanpå. Rör om och häll på vinägretten.

Gör gärna flamberad banan med glass till efterrätt.

Kock: Mikko Fritze

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi