Hoppa till huvudinnehåll

Köksrökt lax

Fiskrökning behöver inte begränsas till sommarvillan och en stor fiskrökningsugn. Också en liten mäng fisk kan rökas på en vanlig spis i en sluten ugnsplåt. Var extra noga med att sluta aluminiumfolien längs med ugnsplåtens kant, så minimerar du röken i köket.

Ingredienser

Anvisningar: 

1. Blanda saltet och sockret i vattnet tills det löser upp sig. Skär laxen i ca 2 centimeter tjocka skivor (med skinn) och lägg bitarna i lagen. Ställ kallt i 30 -60 minuter.

2. Täck en djup ugnsplåt med ett ark aluminiumfolie. Vik ut en annan bit folie på bordet, lägg alspånet på arket och vik ihop till ett slutet kuvert. Stick ca 10 små hål på övre sidan av paketet och lägg det på aluminiumarket på ugnsplåten.

3. Lägg ett ugnsgaller som passar in i ugnsplåten och lägg fisken på gallret.

4. Täck hela ugnsplåten med ett ark aluminiumfolie och spänn det tätt runt kanterna.

5. Sätt på köksfläkten och ställ ugnsplåten på en het gaslåga eller på en kokplatta på spisen. Vänta i 10-15 minuter, se till att ugnsformen är rejält het under denna tid.

6. Dra plåten av plattan och låt svalna i ca 10 minuter.

7. Avlägsna folien och servera fisken med kokta grönsaker, en sallad och en gräddfilssås med färska gröna örter.

Laga gärna också två andra fiskrätterna Kenneth gjorde i programmet, Stekt salt sill med lök och Snabbgravad sikcarpaccio.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi