Hoppa till huvudinnehåll

Stekt salt sill med lök

Stekt salt sill med lök
Stekt salt sill med lök Stekt salt sill med lök Bild: Yle/Parad Media stekt lök

En gammal husmanskostklassiker som lönar sig att prova. Den urlakade salta sillen har en mjuk och fin konsistens och läcker smak med knaperstekt yta.

Ingredienser

Anvisningar: 

1. Lägg sillfilérna i en skål med kallt vatten och låt dem dra i kylskåpet i 2-3 timmar - byt vattnet 2 gånger under den tiden.
2. Skala och skiva löken tunt och stek den i smöret på låg värme i 10 minuter, tills löken är gyllenbrun.
3. Strö över sockret och vinägern och salta och peppra. Häll i en deciliter vatten och låt puttra ytterligare 10 minuter.
4. Doppa sillfiléerna i skorpsmulorna och stek dem gyllenbruna i smöret.
5. Servera sillfiléerna med den varma löken.

PS. Vill man ha en sås till fisken häller man i 2 dl grädde i den stekta löken och låter den puttra en minut. Servera med kokad skalpotatis, mormorsgurka och en iskall pilsneröl. Och kanske en snaps.

Laga gärna de två andra fiskrätterna Kenneth tillredde i programmet, Snabbgravad sikcarpaccio och Köksrökt lax.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi