Hoppa till huvudinnehåll

Engelsk morotskaka

Glutenfri morotskaka
Glutenfri morotskaka Glutenfri morotskaka Bild: YLE/Strömsö glutenfri

Bloggaren Malin Båtmästar bakar en glutenfri morotskaka med engelsk förebild.

Ingredienser

Anvisningar: 

Malins speciella mjölblandning:

70% mjöl (lika delar (glutenfritt) havremjöl, kokosmjöl, mandelmjöl, rismjöl)
30% stärkelse (majsstärkelse, potatisstärkelse)

Morotskaka:

Börja med att mixa ihop mjölblaningen ovan.

Vispa sedan ägg och socker pösigt. Blanda torra ingredienser och vänd försiktigt ned i äggsmeten, litet i taget.

Rör sen ned morot, äpple, rypsolja och apelsinsaft + skal. Tillsätt till sist nötter och russin.

Häll i en smord kakform och grädda på 200 grader mitt i ugnen tills genombakad, ca 35 minuter..

Ta ut och gör glasyren medan kakan svalnar.

Glasyr:

Vispa smör och florsocker fluffigt. Vänd ned färskost och kanel.

Lossa kakan från formen, lägg upp och ned och bred över glasyren.

Dekorera med pecannötter.

Gör gärna Malins hälsosamma kex med mångahanda frön som sällskap till morotskakan och teet.

Kock: Malin Båtmästar

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi