Hoppa till huvudinnehåll

Hälsosamma frökex

Malin Båtmästars hälsosamma kex
Malin Båtmästars hälsosamma kex Malin Båtmästars hälsosamma kex Bild: YLE/Strömsö chiafrön

Bloggaren Malin Båtmästar bakar hälsosamma kex med bla quinoa, sesam- och linfrön i.

Ingredienser

Anvisningar: 

Mixa ihop ris och quinoafrön till en gröt. Tillsätt resten av ingredienserna, fortsätt pulsa med mixern och späd med vatten tills du har en klibbig, men jämn smet.

Bred ut smeten på en bakplåt klädd med bakplåtspapper, det går lättast genom att kavla med ett bakplåtspapper mellan. Pressa ut smeten jämnt, så långt ut som plåten räcker. Baka i ugnen, på 175 grader, i ca 20 minuter. Ta ut plåten och vänd på kakan så att undersidan kommer upp. Baka i ytterligare 15 minuter.

Skär degen i bitar med en pizzaskärare. Sprid ut dem på plåten och baka ännu 15 minuter tills kexen blivit krispiga. Strö på lite flingsalt som sista touch.

Toppa kexen med vad du tycker om eller ät dem som de är. I Strömsöavsittet toppades kexen med mascarponeost och fikonklyftor som snabbt fått vända i en lag av balsamvinäger och rörsocker.

Mjuknade kexen nästa dag? Släng in dem i ugnen på 150 grader tills de blivit krispiga igen.

Laga gärna Malins glutenfria, engelska morotskaka som sällskap till kexen och teet.

Kock: Malin Båtmästar

Chiafrön är små frön med ett väldigt högt näringsinnehåll. De är rika på omega-3 (alfa-linolensyra), A-vitamin, protein, kalcium och magnesium. De innehåller även mycket fibrer som är bra för magen. Chiafrön liknar linfrön, men innehåller ännu omega-3, nyttiga mineraler och fibrer.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi