Hoppa till huvudinnehåll

Kebab i ny tappning

Pauls pitabröd med lamm yttre filé
Pauls kebab med lamm yttre filé Pauls pitabröd med lamm yttre filé Bild: YLE/Strömsö pitabröd

Kebaben har ett oförtjänt dåligt rykte eftersom den ofta serveras som fantasilös snabbmat. En riktigt god kebab kräver är ett nybakt bröd, ett kött av lite bättre kvalitet och en god sås. Serverar man kebaben såhär har den plötsligt blivit festmat.

Ingredienser

Anvisningar: 

Låt gräddfilen rinna av medan du förbereder övriga ingredienser till såsen.

Blanda sedan gräddfil med riven kålrabbi, rivet äpple och pressad vitlök. Smaka av med salt, svartpeppar.

Krydda köttet runt om med salt och peppar. Stek på alla sidor för att ge köttet en yta. Lägg in i ugnen och ta ut då köttet har en innertemp på 54 grader.

Stek champinjonerna (eller annan svamp) och jordärtskocka i lite olja. Stek ytterligare och avsluta med lök (rödlök eller silverlök) och rikligt med persilja.

Skiva köttet tunt.

Arrangera kött, ruccola, gräddfil, jordärtskocka och svamp i pitabröden. Ät direkt.

Pitabröd

Blanda 37 gradigt vatten med jäst. Tillsätt mjöl, honung och salt.

Blanda i smöret mot slutet och låt sedan jäsa i 30 minuter. Kavla ut dubbelvik degen.

Stansa rundlar. Låt jäsa upp lite och baka sedan av på 200 grader i ca. 8 minuter.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi