Hoppa till huvudinnehåll

Vårrullar

Vårrullar med malet kött.
Vårrullar med malet kött Vårrullar med malet kött. Bild: Jukka Koskinen vårrullar

Vårrullen är ursprungligen en kinesisk maträtt, men äts också i flera öst- och sydöstasiatiska länder. Friterad vårrulle är en standardrätt på kinarestauranger utanför Kina. Evelyn Reynoso-Klemets visar här hur du gör dina egna.

Ingredienser

Anvisningar: 

Stek det malda köttet och sätt till hackad vitlök och lök.

När löken har mjuknat tillsätts grönsakerna. Du kan använda en påse djupfrysta wokgrönsaker eller göra din egen mix med t ex paprika, broccoli och vårlök etc.

Smaksätt röran med salt, svartpeppar, citronpeppar, vitlökspulver och litet farinsocker. Låt röran kallna.

Till vårrullar behövs också filodeg samt ägg för pensling och rypsolja för kokning.

Evelyn Reynoso-Klemets gästar Mat och Prat.
Evelyn Reynoso-Klemets med vårrullar Evelyn Reynoso-Klemets gästar Mat och Prat. Bild: Jukka Koskinen vårrullar

Lägg varsamt ut filodegen på en ren yta och skär vid behov upp den i lika stora bitar. Filodeg kan som oftast köpas i paket med passligt stora bitar. Bred ut ca en matsked köttfärs på en bit filodeg som rullas.

Fritera rullen i mycket het olja i ca fem minuter i en djup stekpanna, tills den får en vacker gyllenbrun färg.

Lyft rullen ur oljan och lägg den på en tallrik med hushållspapper för att rinna av.

Servera vårrullar med söt eller sötsur chilisås samt med ris eller potatis.

Kock: Evelyn Reynoso-Klemets

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi