Hoppa till huvudinnehåll

Tre sorters potatissallad

Potatissallad med tre sorters potatis.
Potatissallad med tre sorters potatis. Potatissallad med tre sorters potatis. Bild: YLE/Strömsö siikli

Potatis är inte enbart potatis. Den har egen smak, doft och identitet. Den heter Anna-Belle, Opera, Van Gogh, Siikli, Melody mm. I den här rätten har vi försökt ta tillvara de olika potatissorternas styrkor och smaker. 3 olika sorter med 3 olika tillagningssätt i en festlig potatissallad.

Ingredienser

  • 5 st potatis- Opera, helfriterad (potatissallad)
  • 5 st potatis- Esme, kokt (potatissallad)
  • 5 st potatis- Siikli, bakad (potatissallad)
  • 0.5 st rödlök- finhackad (potatissallad)
  • 2 deciliter (dl) gräddfil- (potatissallad)
  • 1 deciliter (dl) ishavsrom- (potatissallad)
  • 3 kvist dill- (potatissallad)
  • 50 gram (g) brynt smör- (potatissallad)
  • 1 burk kapris- (potatissallad)
  • 1 deciliter (dl) ättika- (1-2-3-lag)
  • 2 deciliter (dl) honung- (1-2-3-lag)
  • 3 deciliter (dl) vatten- (1-2-3-lag)
  • 1 tesked (tsk) salt- (1-2-3-lag)
  • 1 nypa kryddpeppar- (1-2-3-lag)
  • 3 st lagerblad- (1-2-3-lag)
Anvisningar: 

Potatis är inte enbart potatis. Det är Anna-Belle, Opera, Van Gogh, Siikli, Melody och många fler. I Finland säljs cirka 40-50 potatissorter och många fler hobbyodlas. I den här rätten har vi försökt ta tillvara de olika potatissorternas styrkor och smaker. 3 olika sorter med 3 olika tillagningssätt i en festlig potatissallad. Har du inte de här sorterna kan du prova med andra. Knölen når nya höjder.

Gör så här:

Esme skivas tunt och kokas hastigt i lättsaltat vatten. Kyl och lägg i en 1-2-3 lag.

Opera tvättas och friteras hel i solros- eller rapsolja ca 15 min på 160 grader.

Smält smör i stekpanna, lägg i Siikli och stek lätt. Baka i ugn i stekpannan under lock på 150 grader tills mjuk.

Vid servering skär Opera och Siikli i bitar. Varva potatissorterna, salta och garnera med delad hel kapris, finhackad rödlök och dillkvistar.

Äts med gräddfil och ishavsrom.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi