Hoppa till huvudinnehåll

Morotssoppa med kummin

Morotssoppa med kummin
Morotssoppa med kummin Morotssoppa med kummin Bild: Yle/Leo Gammals leo gammals

Moroten började odlas i Spanien på 1100-talet, men den medeltida moroten var inte orange utan purpurröd, gul eller vit. Moroten var en raritet på herr- och prästgårdar och kunde då tillredas så här.

Ingredienser

Anvisningar: 

Skala morötterna och skär dem i mindre bitar. Koka dem tills de är mjuka.

Ta ur morötterna, men spara kokspadet.

Mosa morötterna med en stavmixer eller en köksberedare.

Lägg till buljongen och den mosade moroten i kokspadet.

Koka upp, lägg till kumminfröna och grädden.

Om du vill förstärka kumminsmaken ytterligare, lägger du till en tesked krossade kumminfrön.

Servera som förrätt med en bit ljust bröd.

PS. Orange morot började kultiveras i Holland på 1700-talet, varefter den också nådde de nordiska länderna. Receptet ovan återfinns på finska i Hannele Klemettiläs bok Keskiajan keittiö.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi