Hoppa till huvudinnehåll

Lök på tre sätt

Lök på tre sätt
Lök på tre sätt Lök på tre sätt Bild: YLE/Strömsö Strömsö (tv-program),lökväxter,fritering,Paul Svensson,lökringar

Ett kilo lök kostar några euro. Billigare mat får man leta efter. Här kommer en drös med recept där löken spelar huvudrollen; lök med bacon, lök tartin och lökringar. Se on sillä sipuli!

Ingredienser

Anvisningar: 

Bakad lök med bacon och örter

Tvätta lökar och snitta dem i roten. Riv aluminiumfolie i bitar. Lägg en tesked med grovsalt i mitten och placera löken med roten i saltet.

Vik sedan in löken helt i aluminiumfolie och baka i ugn på 180 grader ca 20 minuter tills mjuk (innertemp på 98 grader). Tag ut och låt svalna en aning.

Strimla bacon och stek knaprigt (obs! spara baconfettet). Blanda fettet med vinäger, salt, svartpeppar och finhackade örter. Snitta lökar i toppen och häll i vinägrett.

Toppa med bacon.

Lök tartin

Skala och dela lök på mitten. Smält smör och blanda med honung i stekpanna. Vispa tills det blir gyllenbrunt. Lägg sedan i lökar och bryn en liten stund.

Strö finhackad rosmarin över och täck lökarna med smördegslock. Baka i ugn på 200 grader i ca 25 minuter tills smördegen är frasig.

Vänd upp tart på ett fat och njut med vispad getost och creme fraiche.

Lökringar homemade

Skiva lök i tjocka skivor. Dela i ringar. Vänd runt i mjöl, doppa i vispat ägg och sist i panko. (Du hittar panko ströbröd i asiatiska affärer).

Fritera lökringarna i 170 graders olja tills frasiga och gyllene.

Finhacka habanerochilin och blanda alla ingredienser till dippsås och njut.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi