Hoppa till huvudinnehåll

Samosa

Samosa och fylld paprika
Samosa och fylld paprika Samosa och fylld paprika Bild: Jukka Koskinen samoosa

Samosa (eller samoosa) är ett friterat degknyte med fyllning. Fyllningen består ofta av en kryddad blandning av köttfärs och / eller grönsaker. Sydafrikanska Violeta Teetor tillreder vegetariska samosan som kan serveras som förrätt med chutney.

Ingredienser

Anvisningar: 

Blanda kryddorna (gurkmeja, koriander, spiskummin och chili) med lite olja.

Hacka och fräs lök, vitlök och ingefära.

Lägg frysta grönsaker och kryddor i en kastrull med litet vatten och koka tills de är mjuka.

Tillsätt en handfull korianderblad. Låt blandningen svalna.

Sätt en matsked av blandningen i det nedre vänstra hörnet av ett blad filodeg. Vik det över uppifrån och ned så det täcker blandningen helt och hållet. Ta det nedre vänstra hörnet och vik åt andra hållet så att det bildar en triangel. Vik även toppen så att samosan håller formen av en traingel.

Stek i het olja.

Kock: Violeta Teetor

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi