Hoppa till huvudinnehåll

Pizza med mozzarella och kronärtskocka

Vit pizza och pizza med mozzarella och kronärtskocka
Vit pizza och pizza med mozzarella och kronärtskocka Bild: Jukka Koskinen kronärtskocka

Paola Fraboni gästade Mat och prat där hon tillredde en traditionell, syditaliensk pizza med klassiska ingredienser samt en vit pizza med örter och salt.

Ingredienser

Anvisningar: 

Pizzadeg:
Lägg varmt vatten i ett sort skål. Smula ner jästen. När vatten och jäst är blandade häller du imjölet, litet i taget och lägger till salt på slutet.

Blanda (knåda) ordentligt och häll till sist olivoljan.

Täck över och låt vila minst en timme i ett varmt ställe utan korsdrag, i tex en mikrovågsugn eller en vanlig ugn.

Paola Fraboni kockar italienskt i Mat och prat.
Paola Fraboni kockar italienskt i Mat och prat. Paola Fraboni kockar italienskt i Mat och prat. Bild: Jukka Koskinen maggie lindholm

Tomatsås:
Tomatsåsen lagas genom att blanda passerad tomat med salt och peppar, utan att värma upp den.

Pizza:
Kavla ut smeten till 3-4 pizzor beroende på hur tjocka du vill ha dem eller kavla halva degen på en plåt med bakplåtspapper under.

Fördela ingredienserna i följande ordning: deg, tomatsås, fyllning, mozzarella, oregano.

Grädda pizzan eller pizzorna I ugnen på 250-300 grader för 10-15 minuter.

Vit pizza:

Överbliven deg eller halva degen kan med fördel bakas till en sk vit pizza. Vit pizza påminner om focaccia, men är inte lika tjock som det italienska brödet..

Kavla ut degen till cirklar eller på en plåt med bakplåtspapper under.

Strö rosmarin eller annan önskad ört, rikligt med salt, gärna ett gott havssalt eller motsvarande och häll till sist några matskedar olivolja.

Grädda på samma sätt so en vanlig pizza, dvs i ugnen i ca en kvart på 250-300 grader.

Kock: Paola Fraboni

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi