Hoppa till huvudinnehåll

Tiramisú estivo (med jordgubbar)

Tiramisu med jordgubbar
Tiramisu med jordgubbar Tiramisu med jordgubbar Bild: Jukka Koskinen efterrätter

Det finns knappast en italiensk efterrrätt som är så omtyckt världen över som tiramisu. I Mat och prat lagade Paola Fraboni en variant som varit populär i hemmet, med jordgubbar som dekoration.

Ingredienser

Anvisningar: 

Vispa äggvitorna och -gulorna i skilda skålar.

Vispa sockret, mandellikören (Amaretto di Saronno) och mascarponeosten med ägggulorna.

Rör ägguleblandningen försiktigt ner i den vispade äggvitan. Blanda sakta nerifrån upp så att du inkorporerar luft i smeten. Akta så inte smeten sjunker!

Koka kaffe och sätt till litet mjölk eller socker om du vill. Dippa kexen i kaffet (så att de är halvfuktiga) och lägg dem i en tät rad i en form.

Häll på krämen (lite mindre än halva mängden). Fyll sedan på med en ny rad dippade kex och sedan resten av krämen.

Ställ i kylskåpet i ett dygn och lägg jordgubbar på innan du serverar.

PS. Om du använder små serveringsbägare behöver de inte stå och dra lika länge i kylskåpet utan kan avnjutas efter några timmars vila.

Kock: Paola Fraboni

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi