Hoppa till huvudinnehåll

Sturm und Drangs risotto

Sturm und Drangs risotto
Sturm und Drangs risotto Sturm und Drangs risotto Bild: Yle/Parad Media jesper welroos

När André Linman och Jesper Welroos från Sturm und Drang gör mat med kärlek så är det här rätten som gäller! Här en krämig risotto med vitt vin, parmesan och basilika.

Ingredienser

Anvisningar: 

Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp en tjockbottnad kastrull och låt löken och vitlöken svetta i olja och smör. Rör ned riset och låt riskornen få en glasig hinna och låt löken bli transparent.

Koka upp buljongen i en kastrull bredvid.

Slå sedan på vin och låt det koka in. Slå på lite av den kokande buljongen. Rör om och slå på lite mer buljong när vätskan har absorberats. Fortsätt så tills riset har lite tuggmotstånd kvar. Det tar ungefär 20-30 minuter. Var noga med att röra hela tiden så att risotton inte bränner fast. Dra kastrullen från plattan, när riset är härligt krämigt.

Tvätta citronen väl och raspa det yttersta gula på citronen och rör ner i risotton med lite av saften. Vänd ned smör, ost och basilika. Rör ut så att osten smälter och smaka av med salt och peppar. Lägg på ett lock och låt risotton vila 8 minuter.
Toppa med riven parmesan och garnera med basilikablad.

Kockar: André Linman och Jesper Welroos

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi