Hoppa till huvudinnehåll

Julkaka på två sätt

Två julkakor med fruktkompott
Två julkakor med fruktkompott Två julkakor med fruktkompott Bild: YLE/Strömsö torkade frukter

Julen är en tid då man kan få oväntat besök. Vad bjuder man på då ? Förslagsvis Pauls godaste julkaka. Här kommer den i två versioner, en söt och en salt men med samma fruktkompott som fyllning. Kakorna håller länge om man förvarar dem i kylen. Brietårtan i flera veckor.

Ingredienser

Anvisningar: 

Torkad fruktkompott

Slå ihop samtliga ingredienser och koka till krämig kompott. Använd helst vitt portvin, med rött går också bra. En sats kompott räcker till en kaka.

Ekologisk julkaka

Smält smöret i mjölken tillsammans med fröna från vaniljstången. Vispa äggula, hela ägg och strösocker luftigt.
Blanda vetemjölet och bakpulvret, sikta i blandningen i äggblandningen och vänd sist in det avsvalnade vanilj/smör/mjölkkoket.

Häll upp i väl smörad och bröad (skorpsmulorna) form. Baka i 200 C i ca 20- 25 minuter, prova med sticka.

Dela kakan på mitten och fyll med kompott. Lägg ihop och låt stå och dra i 30 minuter. Pudra med florsocker och servera med lättvispad grädde.

Brietårta med torkad fruktkompott och valnötter

Brietårta delas på mitten till två hjul. En sats kompott finhackas och breds ut över ena hjulet. Lägg en hel brieost ovanpå kompotten och lägg locket på till sist. Vik in kakan i plastfilm och lägg i press i kyl i minst två timmar.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi