Hoppa till huvudinnehåll

Libanesiska köttbullar i tomatsås

Libanesiska köttbullar i tomatsås
Libanesiska köttbullar i tomatsås Libanesiska köttbullar i tomatsås Bild: Jukka Koskinen libanesisk mat

När Ahmed Hassan gästade Mat och prat lagades inte somalisk mat utan libanesisk. Maggie Lindholm ledde arbetet i köket som resulterade i libanesiska köttbullar med en smakrik tomatsås.

Ingredienser

Anvisningar: 

Libanesiska köttbullar

Lägg det malda köttet i en skål. Lägg till löken, mycket finhackad och krossad vitlök. Krossa svartpeppar i en mortel och lägg till köttet. För mera styrka och smak, öka mängden svartpeppar till ca en näve. Lägg till salt och ägget.

Blanda tills massan är jämn och rulla till små köttbullar. Stek köttbullarna i en stekpanna med olja, eller lägg köttbullarna på en plåt med bakplåtspapper, häll försiktigt olja över köttbullar och stek dem i ugnen på hög värme, 200-225 grader i ca 25 minuter.

Servera med eller i tomatsås.

Tomatsås

Skala de mogna tomaterna. Skala de medelstora lökarna och vitlöksklyftorna. Om du använder färsk koriander, tag ett halvt knippe istället för två teskedar torkad. Skär koriandern grovt. Tag bort kastrullen från spisen. Lägg till tomaterna, tomatpuré och vatten. Låt allt koka tills ingredienserna har mjuknat. Kör såsen slät med en mixern eller i en hushållsapparat.

Dekorera med kardemumma och koriander.

Kock: Maggie Lindholm

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi