Hoppa till huvudinnehåll

Plättkaka med jordgubbar, pistager och sirap

Plättkaka med jordgubbar, pistager och sirap
Plättkaka med jordgubbar, pistager och sirap Plättkaka med jordgubbar, pistager och sirap Bild: Jukka Koskinen sirap

Maggie Lindholm tar vara på överblivna plättar genom att fylla dem med en smet på mascarpone, pistagenötter och jordgubbar. Hela härligheten smaksätts med en libanesisk sirap, atter med smak av apelsinblomma.

Ingredienser

Anvisningar: 

Plättarna

Lägg ingredienserna i en skål, blanda ihop och låt stå en stund. Stek sedan plättarna i en stekpanna efter önskad storlek. Lägg upp plättarna på en tallrik och låt dem svalna.

Atter - libanesisk sirap

Koka upp vattnet, sänk temperaturen och lös upp sockret i vattnet. Lägg till citronsaften. Koka i tre minuter och lägg till rosenvatten och apelsinblomsvatten. Koka allt i ca 5 minuter.

Fyllning

Vispa vispgrädden till ett fluffigt skum. Lägg mascarponen i en annan, djup skål och rör om tills den är jämn och slät. Lägg till vispgrädden och atter. Rör om massan försiktigt tills den är slät och jämn.

Halvera jordgubbarna.

Plättkakan

När plättarna har svalnat lägger du en på en tallrik, lägger fyllning på plätten, några jordgubbshalvor och ett par matskedar krossade pistagenötter.

Fortsätt med plättar, fyllning och nötter tills kakan är ca 10-15 centimeter hög. Lägg rikligt med fyllning, nötter och jordgubbar på den översta plätten och häll över litet sirap.

Servera genast.

Kock: Maggie Lindholm

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi