Hoppa till huvudinnehåll

Jordärtskocka tarte tatin med getost

Jordärtskocka tarte tatin med getost
Tarte tatin med jordärtskocka och getost Jordärtskocka tarte tatin med getost Bild: Yle/Parad Media louise mérus

Louise Mérus gästade Efter nio och skapade en meny värd en självständighetsdag. I menun ingår denna tarte tatin, men också en pavlova med havtorn, rödbetstartar och en mörtmoussedipp.

Ingredienser

Anvisningar: 
Tarte tain med jordärtskocka och mörtmousse.
Tarte tain med jordärtskocka och mörtmousse. Bild: Yle/Parad Media mörtmousse

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala jordärtskockorna och halvera dem. Koka dem i saltat vatten så de blir al dente. Smält smör i en stekpanna eller pajform (som tål att sättas i ugnen).

Lägg i en hel vitlöksklyfta och några kvistar timjan. Strö socker över. Värm en stund tills sockret börjar karamelliseras.

Lägg ner jordärtskocksbitarna och fräs tills de får en yta. Smaka av med salt och peppar.

Kavla smördegen och skär degen till en cirkel. Lägg på smördegen över jordärtskockorna och skär ett litet kryss i mitten av degen så att ångan kan komma ut.

Ställ stekpannan i ugnen och grädda i cirka 20 minuter tills smördegen är frasig och gyllenbrun. Ta ut stekpannan.

Vänta några minuter och vänd sedan upp pajen på ett stort fat.

Fördela getostbitar över, ringla honng över osten och dekorera med färsk timjan.

Låt vila en stund och servera.

Denna rätt är en del av flera rätter. Bekanta dig också med Louises cocktailpavlova med havtorn, rödbetstartar och mörtmoussedipp med rotsakschips.
Kock: Louise Mérus

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi