Hoppa till huvudinnehåll

Ellen Svinhufvuds tårta

Ellen Svinhufvuds tårta
Ellen Svinhufvuds tårta Ellen Svinhufvuds tårta Bild: Bild: Yle presidentfruar

Ett klassikt bakverk av landets första dam, Ellen Svinhufvud, som på 1930-talet gjorde sin egen variant av en sans rival-tårta och smaksatte smörkrämen med kaffe.

Ingredienser

Anvisningar: 

1. Vispa pudersockret och äggvitorna till ett hårt skum i 20 minuter.
2. Tillsätt mandelmjölet.
3. Bred fyra kvadrater på en smörad och med potatismjöl täckt ugnsplåt.
4. Kvadraterna torkas i mild ugnsvärme tills de blir ljusbruna.
5. Bred försiktigt fyllningen mellan plattorna och på den sista plattan.
6. Fyllningen görs så att grädden och sockret kokas upp och rörs i det starka kokade kaffet. Smöret läggs i litet i taget. Till slut lägger man i mandlarna.
7. Dekorera till sist kakan med pudersocker och mandelspån rostade i långpanna.

PS. Konditoriet Stella fick i tiderna ensamrätt på tillverkningen av Ellen Svinhufvuds tårta och valde att dekorera den med girlanger av marsipan och en ros såsom bilden visar.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi