Hoppa till huvudinnehåll

Marinerad getost

Örtmarinerad getost på fröknäckebröd
Örtmarinerad getost på fröknäckebröd Örtmarinerad getost på fröknäckebröd Bild: YLE/Strömsö marinader

Mousserande viner har ofta hög syra som ibland kan bedöva delar av smakupplevelsen. Om vi äter något syrligt till så neutraliseras syran och smakerna får större utrymme. Därför utgörs denna smakpartner en syrlig getost inlagd i örtolja med lime.

Ingredienser

Anvisningar: 

Vi använder en bra Extra Virgin olivolja för god smak. Häll olivoljan i en bunke och tillsätt färsk oregano, persilja och timjan. Det går bra med andra örter också.

Lägg i vitlöken, skal och saft från en lime och en nypa flingsalt. Mixa ihop till en grön marinad med t ex en stavmixer.

Välj en vacker glasburk och lägg rosmarinkvistar, strimlad chili och ett par tunna limeskivor i botten. Lägg ett lager ost ovanpå (skivad till lämpliga bitar) och fortsätt varva så, lager på lager.

När burken är full toppar du upp med örtoljan.

När osten tagit slut kan man lägga i ny ost eller använda oljan till sallader, smörgåsar eller smaksättning i andra maträtter.

Om du inte tycker om getost kan du givetvis välja en annan ost – vilken som helst!

PS. Kombinera gärna denna rätt med Ellas rödlöksmarmelad och marinerade oliver.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi