Hoppa till huvudinnehåll

Marinerade oliver

Marinerade oliver med citrus och ingefära
Marinerade oliver med citrus och ingefära Marinerade oliver med citrus och ingefära Bild: YLE/Strömsö svarta oliver

Sherry är en utmärkt följeslagare till skandinavisk mat där andra viner har svårt att passa in, som inlagd strömming, gravad och rökt fisk och sill. Här kombinerar vi sherry med marinerade oliver, en spansk klassiker.

Ingredienser

Anvisningar: 

Använd gärna oliver av olika sorter. Det är bara fint att blanda storlekar och färgnyanser.

Lägg oliverna utan sitt spad i en stor bytta.

Tvätta apelsinen och citronen och riv skalen ner i byttan med oliverna. Använd zestjärn eller rivjärn.

Skär skivor av den oskalade ingefäran och lägg ner i byttan. Klipp ner och tillsätt hela timjankvistar.

Blanda runt alltihop och lägg över oliverna i passliga glasburkar.

Häll över olivoljan tills den täcker oliverna helt.

Tänk på att inte vidröra oliverna med händerna – då håller de sig fräscha längre!

PS. Kombinera gärna denna rätt med Ellas örtmarinerade getost och rödlöksmarmelad.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi