Hoppa till huvudinnehåll

Rödlöksmarmelad

Rödlöksmarmelad på pepparkakor med blåmögelost
Rödlöksmarmelad på pepparkakor med blåmögelost Rödlöksmarmelad på pepparkakor med blåmögelost Bild: YLE/Strömsö blåmögelost

En söt dryck får bättre smakbalans om smakpartnern är salt och söt. Sött och sött tar ut varandra och fräschören framträder. Vi kokar en söt rödlöksmarmelad med stjärnanis och glögg i för att få ytterligare ett smakmöte mellan dryck och mat. Läckert!

Ingredienser

Anvisningar: 

Välj ekologiska råvaror så långt det går.

Skala och strimla rödlöken. Svetta löken i smöret i en stekpanna utan att löken blir brun.

Strimla i äpplet eller två små äpplen med skalen på.

Tillsätt farinsocker och honung och låt puttra tills sockret har smultit ordentligt. Tillsätt de andra ingredienserna och låt puttra tills vätskan kokat in. Vi använde Vinfabrikens alkoholfria, ekologiska Vinterglögg.

Sätt marmeladen i en eller flera rena glasburkar och låt svalna. Den stelnar ytterligare när den blir kall.

Vi serverade marmeladen ovanpå blåmögelost på pepparkakor, men den passar också ypperligt till julskinkan eller andra kötträtter.

PS. Kombinera gärna denna rätt med Ellas marinerade oliver och örtmarinerade getost.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi