Hoppa till huvudinnehåll

Julbröd med aprikoser

Pauls julbröd med aprikoser.
Pauls julbröd med aprikoser Pauls julbröd med aprikoser. Bild: YLE/Strömsö julbröd

Ett underbart julbröd med en frasig skorpa. Hemligheten är att jäsa brödet på varm plåt och kasta in vatten på bottnen av ugnen då det skall gräddas. Servera med Pauls pressylta.

Ingredienser

Anvisningar: 

Blanda jäst och vatten till 37 C. Tillsätt vetemjöl, kryddor och sirap och kör 8 minuter på medelhastighet.

Tillsätt salt och kör ytterliggare 4 minuter på högre hastighet. Blanda i tärnade aprikoser.

Låt jäsa i 60 minuter. Sätt ugn på 250 C. Baka ut till ett bröd och låt jäsa 30 minuter på varm plåt.

Mjöla och krydda med en tesked malda fänkålsfrön som gnids ovanpå brödet.

Ställ in brödet och kasta in en halv mugg med vatten på bottnen av ugnen, stäng och sänk till 230 C. Baka i 20-30 min beroende på storlek.

PS. Servera julbrödet tillsammans med Pauls pressylta.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi