Hoppa till huvudinnehåll

Oxkinder med potatispuré och syrade grönsaker

Oxkind med potatispuré
Oxkind med potatispuré Oxkind med potatispuré Bild: YLE/Strömsö tryffelolja

Oxfilé i all ära, men varför inte någongång prova på en köttbit som är betydligt billigare och t o m snäppet bättre. Oxkind är ett härligt marmorerat kött som blir mört som smör med den rätta tillagningen.

Ingredienser

Anvisningar: 

Oxfilé i all ära men varför inte någongång prova på en köttbit som är betydligt billigare och t.o.m snäppet bättre. Oxkind är ett härligt marmorerat kött som blir mört som smör med den rätta tillagningen. Oxkind kan man beställa på förhand från köttdisken om det inte finns i sortimentet.

Rödvinsbrässerad oxkind:

Putsa oxkinderna och slå på uppkokt rödvin och kryddor. Låt marinera över natten. Sautera köttet snabbt på hög värme i en stekpanna. Flytta köttet till en panna. Tillsätt buljong och klyftad lök. Sjud under lock i ugn minst 3 timmar.
Tag ut och sila av buljong. Red lätt med maizena och smaka av.

Potatispuré:

Skala och sjud potatis mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vatten och ånga av. Passera potatis genom passör och vispa med smör. Tillsätt varm grädde och smaka av med salt, tryffelolja och vitpeppar. Servera med lättsyrade grönsaker = pickles.

Pickles:

Koka grönsaker hastigt i lättsaltat vatten. Koka upp vinäger, socker, senapsfrö och vatten. Varva grönsaker i glasburk, slå över lagen och ställ kallt.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi