Hoppa till huvudinnehåll

Porterstek med gräddstekta rotfrukter och persilja

Porterstek med gräddstekta rotfrukter
Porterstek med gräddstekta rotfrukter Porterstek med gräddstekta rotfrukter Bild: YLE/Strömsö porterstek

Söndagsstek. Det finns något vilsamt över hela det ordet. Lite jobb i köket och sedan en lång väntan innan man slår sig till bords med sina nära och kära. I Pauls version blir det en klassisk porterstek som serveras med de godaste rotfrukterna tillredda på två olika sätt.

Ingredienser

Anvisningar: 

Porterstek med gräddstekta rotfrukter och persilja

Hacka lök och krossa vitlök. Slå på porter, madeira, köttbuljong och övriga ingredienser utom mjöl. Bryn steken ordentligt runtom och lägg den i porterskyn.
Baka i ugn på 140 c till en innertemp på 58 c. Tag ut och lyft lock. Låt svalna i lagen. Sila av lagen och red med toppredning (2 msk vetemjöl/maizena och 2 msk vatten). Skiva köttet och ringla över skysåsen. Ringla till sist över återstoden av rotfruktsgrädden.

Gräddstekta rotfrukter

Skrubba rotfrukterna noga. Lägg i en ugnsform och slå på grädde och salta. Baka i ugn tills mjuka. Lyft rotsakerna och skär i grova bitar. Lägg en klick av grädden i en varm stekpanna och bryn rotsakerna, som vore grädden smör.

Servera med massor av finhackad persilja

Pressgrönsaker.

Skiva rotfrukterna tunt. Koka upp ättika, socker och vatten till en 1-2-3 lag och slå över rotfrukterna. Tillsätt persilja och låt dra. Servera kalla till steken.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi