Hoppa till huvudinnehåll

Grön råsaft med grönkål

Grönkålssmoothie hälls upp i glas.
Grönkålssmoothie hälls upp i glas. Bild: Svenska Yle trädgården på strömsö

Grön råsaft är lite hardcore – den ser inte så kul ut och många tycker att den smakar gräs. Men den är ack så nyttig.

Anvisningar: 

Klorofyll, det gröna färgämnet i grönsaker, är en riktigt kraftfull antioxidant som stärker immunförsvaret, motverkar inflammationer, binder till sig slaggämnen och transporterar ut dem, och är läkande för tarmen. Det nyttigaste av alla gröna blad är grönkål, men den har lite robust smak och kräver kanske lite tillvänjning.

Jag blandar grönkålen ibland med blast från rödbeta – visste ni att blasten faktiskt är den nyttigaste delen av grönsaken? Och för att den här juicen ska kunna drickas med nöje också, inte bara med god vilja, blandar jag i ett äpple och en citron.

  • Några blad grönkål
  • Ev ett knippe rödbetsblast
  • En citron, grovt skalad
  • Ett grönt äpple
  • Ev en liten bit ingefära
  • Kör alltihop i råsaftcentrifug och drick genast
Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi