Hoppa till huvudinnehåll

Mjölksyrade vaxbönor och haricôts verts

Blandade bönor i glasburk och mjölksyrade bönor i glasburkar.
Blandade bönor i glasburk och mjölksyrade bönor i glasburkar. Bild: Svenska Yle mjölksyrade grönsaker

Ingredienser

Anvisningar: 
  1. Lägg bönor, lök och salt i en glasburk
  2. Häll på vassle och vatten
  3. Sätt på locket och låt stå i rumstemperatur några dagar så att mjölksyrningen kommer igång. Flytta sedan burken till en något svalare plats, ca. 18°, och låt stå i 2-4 veckor.
  4. Kontrollera noga att inga grönsaksdelar sticker upp ovanför vattenytan, för då börjar de mögla. Fyll på då och då med kokt vatten, och lägg gärna en plastpåse med lite luft i överst i burken för att trycka ner bönorna under vattenytan.
  5. När mjölksyrningen är klar håller bönorna i ungefär ett år i kylskåp.
Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi