Hoppa till huvudinnehåll

Mormor Astas bondbönsoppa

Alexandra De Paoli skördar bönor.
Öreexpert Alexandra De Paoli skördar bönor i trädgården på Strömsö. Alexandra De Paoli skördar bönor. Bild: Svenska Yle trädgården på strömsö

Den här soppan är bland det godaste jag vet, kanske för att jag har starka barndomsminnen förknippade med den.

Anvisningar: 

Soppan går bra att göra med både färska, frysta eller torkade bondbönor. Godast blir den förstås av de färska. Ska man använda torkade bönor får man blötlägga dem i 12 timmar och sedan koka dem i 1-1,5 timmar.

  1. Peta ut bondbönorna ur skalet.
  2. Koka dem i vatten med grönsaksbuljong i ca 10 minuter eller tills de känns mjuka.
  3. Gör en redning av lite mjölk och vetemjöl och red soppan till önskad tjocklek.
  4. Rör i generöst med finhackad persilja och låt alltihop koka ihop.
Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi